miércoles, 19 de diciembre de 2012

DELTA DEL DANUBI i BULGÀRIA

DELTA DEL DANUBI

Baixant cap al delta del Danubi vam fer ruta passant per Braila, on per sorpresa nostra, se'ns va acabar la carretera que ens havia de portar a Tulcea, la ciutat d'entrada al parc natural. Vam estar una bona estona voltant per Braila amunt i avall buscant la carretera,fins que vam veure que s'havia de creuar un riu, i no hi havia pont, però si un transbordador. Després de trobar-lo i mirar-nos'el amb cara d'incrèduls, vam apropar-nos per creauar, el tràmit va ser ràpid, “ pagant sant pere canta”. Tothom, però, cotxes i camions passaven per l'aro.
Finalment vam retrobar la carretera per arribar a Tulcea, allà vam fer nit per acabar a Murighiol, un poble al mig del parc des d'on voliem explorar la zona.


 vista d'un transbordador com el que ens va creuar

ja teniem la Buki enfilada , tot hi que no ens feia massa gràcia
                                      
sortint per la pasarela,es movia una mica ,però va aguantar bè



Arribant a Murighiol, vam trobar un centre d'informació del parc però com que estavem fora de temporada, estava tancat. Així, doncs, vam optar per passar un parell de nits en un camping molt aprop d'allà on erem, ens van donar informació i vam organitzar alguna sortida.
Murighiol és un poblet tot muntat amb petites cases a la vora de la carretera, però amb poc atractiu, tot hi que figura a tot arreu com a poble central per visitar el parc. (Nosaltres vam seguir la ruta cap al sud i vam descobrir pobles molt més macos i interessants, com “Enisala”on vam visitar un castell situat en un turó-mirador)
La carretera s'acaba al següent poble, tot hi que hi ha un desviament per baixar cap a Constanta voltant un llac molt gran, el“ Lacul Razim”
Des de Murighiol vam fer una sortida amb biciper visitar els tres pobles més propers, la carretera és molt plana i vam fer els quilòmetres ràpid. Els pobles són petits i primitius, molta gent amb carro, animals fora de les cases...i amb força ambient al carrer pel fred que feia!!! Fins hi tot vam veure cases fetes amb fang i palla i totes amb un gran provisionament de llenya al costat.
Per estar dins un parc natural reserva de la biosfera, ho vam trobar força deixat, brutícia pels camps i pobles i gent poc cívica.
Els dies no ens acompanyaven, cel gris i molt fred, però tot hi així vam ser valents i ens vam aventurar a fer una ruta amb barca pel delta, teniem ganes de veure la gran diversitat d'aus que hi viuen tot hi que moltes són migratòries, i a l'estiu n'hi ha més.
Tot hi passar molt de fred, la sortida pels aiguamolls no ens va decepcionar, vam poder observar la bellesa d'aquest entorn tant especial i camaleònic, i veure algunes espècies que no haviem vist mai en directe, inclús més de les que ens pensavem a “priori”, entre elles: “Curly Pelican”, “ Great Egret”, “Great Cormorant”, “Great Duck”,” Stilt”, “ Gavines”, “ Cigne salvatge” “Falcó del Danubi”i l' “ Aguila blanca”.
Entre les escenes viscudes aqull dia, en destaquem una que ens va fer molta gràcia, i és veure en directe com arrenquen des de l'aigüa, els cignes salvatges. La gran habilitat que tenen per batre ales i còrrer damunt l'aigüa amb sincronia fins agafar la velocitat idònia per empendre el vol, és única.
Quan un estol d'una trentena d'aus d'aquesta mida ho fan totes alhora és un espectacle i fan que sigui un moment màgic



Ja estavem a la barca,com el "Rodrigez de la fuente "a la catalana, explorant el delta


Desforestació il.legal enmig d'un parc natural,s'hauria de controlar més el tema,però també ens vam percatar d'altres aspectes que  s'haurien de cuidar més


No hi havia gaire transit,jiji






Tot hi anar molt ben preparats ,feia un fred que pelava


Tot i estar a l'hivern ,varem veure força varietat d'aus que encara voltaven per alli,ja que moltes son migratories
Aquí,la fantàstica arrencada dels cignes salvatges(tenim alguns videos però no els hem pogut editar per problemes de software,pròximament)
El gran Pelicà



Més feliç que un gíngol, només em faltava portar la barca!!






Zona de pescadors amb recursos. És força inaccesible, només s'hi pot arribar amb barca!


Anant a tota màquina.





Contrastos!!!


Castell d'Enisala







Des de dins el castell

Voltant per Rumania vam gastar el doble de pinso, fins hi tot vam fer amics!

Una vegada feta l'excursió vam descidir marxar del camping i continuar direcció sud cap a Constanta, on vam solucionar el tema del gas que ja portava cua. Se'ns havia acabat una de les bombones de gas propà que portavem i necessitàvem buscar-ne una de nova, però com és normal, la vàlvula i el regulador de les bombones rumaneses no tenien res a veure amb les nostres. Vam haver de buscar el material i fer unes petites modificacions per adaptar la nova bombona. ( Vam abandonar la nostra i quan vam dir el que valia a Catalunya se'la van endur a casa de seguida fent-nos reverències!!!)


Aquí ben liat fent l'adaptació de la bombona rumanesa.

                                                                       


                                                                              MANGÀLIA


Amb el tema solucionat , vam anar fent rumb cap al sud, passant per la costa del mar negre fins arribar a Mangàlia, poble molt turístic proper a la frontera amb Bulgària. Ens van sorprendre els complexos que hi ha creats al voltant, enormes però sense n'hi una ànima. En aquesta època semblaven ciutats fantàsmes, grans hotels i avingudes amb tot tancat i fosc. Realment hi deu haver molta gent a l'estiu i estan catalogades com a estacions turístiques d'interés nacional, tots els complexos amb noms de planetes:Venus, Saturn, Neptú... tot plegat molt curiós.



El port de Mangàlia


Un dia passejant pel passeig! Fixeu-vos al darrera, hi ha cignes de mar!



Sóc aquí!!!!

VARNA ( BULGÀRIA)

La frontera amb Bulgària va ser més fàcil de passar del que ens pensavem, no vam haver de fer cap tràmit,només hi havia una petita garita on vam pagar un petit impost de circulació temporal, 5 euros per una setmana.A Bulgària vam fer gairebé tot el recorregut per la costa, passant per poblacions força turístiques, camps de conreu i molins de vent.Ens va sorprendre veure neu tant aprop del mar i ens va agradar perquè ja semblava que es respirava ambient nadalenc.


Sempre trbem lloc al costat d'un parc!

SOZOPOL

Vam fer ruta passant per “Varna”, una ciutat on hi vam fer nit al costat d'un parc enorme, també vam passar per “Sozopol”, petit poble de pescadors molt bonic amb una gran muralla, cases típiques de la zona i restes arqueològiques gregues. Finalment i ja cap a la frontera turca, més cap a l'interior, vam fer nit a “ Malko Tarnovo”, poble  gairabé incomunicat per 60 km de carretera intransitable per arrivar-hi des del cantó bulgar,des d'aqui vam creuar cap a Turquia.



Poble molt autèntic de pescadors. A l'estiu hi ha molt turisme però en aquesta època erem gairebé els únics!





Passejant pel autèntics carrers de Sozopol



Primera vista de neu, per sort la carretera era neta!




                                                              MALKO TARNOVO

Un minibus local, com podeu veure el nostre camuflatge és gairebé perfecte,pasem molt desapercebuts,i fins hi tot ens fan el gest perquè parem ,una situació ben divertida i curiosa.


Parada de bus a malko tarnovo,preparada amb estufa pel fred de l'hivern


Arribant a Turquia amb un paissatge ben diferent del que ens pensavem!


Ara ja sóm a Istambul, explorant la ciutat i esperant el Marc i l'Ingrid que venen a passar les festes amb nosaltres!En tenim moltes ganes! Aviat tindreu les fotos i l'actualització! Fins la pròxima!!!


sábado, 8 de diciembre de 2012

COM ESCRIURE EN EL BLOG!!!



Per poder escriure comentaris al nostre blog hi ha diferents opcions però la més fàcil és amb un perfil de google.
  
  1) Primer de tot cal tenir un compte de correu de gmail (és gratuit). Si ja el tens pots passar directament al punt 2, ara bé si no en tens un, cal fer-te un compte a partir de la pàgina de Google. Veuràs que a dalt hi ha una opció que diu gmail, clica-la i seguidament ves a "create an account for free" i omple el qüestionari: nom, password, etc. etc.
    2) Un cop ja tens una adreça de correu en gmail ja pots entrar al blog "annaioscarpelmon" i clicar sobre la paraula COMENTARIS. Veuràs que diu: selecciona perfil, tens que escollir "CUENTA DE GLOOGLE".
Seguidament escriu el que volguis dir i clica PUBLICAR. Aquí, si és la primera vegada que hi escrius et redirecciona a blogger. A la dreta de la pantalla hauràs d'escriure la teva adreça de gmail i el password, seguidament ja pots "INICIAR SESIÓN". Les següents vegades, ja t'ho deixarà fer directament. Finalment perquè es publiqui el teu comentari cal escriure les paraules de control que et surten a la pantalla i clicar PUBLICAR. Si tot ha anat bé el teu comentari ja estarà visible dins del blog.


Resumint, si tens un correu de google (
nom@gmail.com) és molt fàcil, només cal anar fent el que et diu la pàgina.
Esperem que amb aquesta explicació us animeu a escriure!!!
Una abraçada
Anna i Òscar

martes, 20 de noviembre de 2012

RUMANIA




RUMANIA

 Voltant per la regió de Bucovina, una de les més autèntiques de Rumania, vam visitar el convent de Sucevita, el poble on vam estar acampats. Són molt originals, totes les parets de dins i de fora són plenes de dibuixos pintats, molt elaborats, són vinyetes representant escenes de la bíblia, com si fos un còmic gegant.
D'aquesta manera es donava a conèixer l'obra a tots els creients que no sabien llegir en aquella època. Realment s'han de veure!!

SUCEVITA

El pati del convent, ara encara hi viuen les monges.

L'Anna enviant petons!

Còmic de la bíblia imprès a les parets del monestir!jijiii

Segint el viatge, ens vam parar a Bistrita, on només hi vam passar nit i vam continuar fins arribar a Sighisoara, un poble molt autèntic, amb una ciutadella medieval, plena de passatges estrets, basíliques i una torre amb un rellotge d'escultures automatitzades que es mouen al sonar les hores en punt. És una zona declarada patrimoni de l'Unesco.
Es veu que en “Vlad Dracula”, va viure en aquest poble durant 4 anys, i la casa on va viure és ara un restaurant molt curiós on nosaltres vam anar a fer-hi un café.


SIGHISOARA







Aquí es veuen els personatges automatitzats! Estan una mica rovellats però encara es mouen!



La façana del restaurant on diuen que hi va viure en Vlad.




Carrers i carrers adoquinats!

Un passatge on havies de pujar 170 escales!

Arribaves al cementiri saxó, a una esglèsia amb una caseta al costat.


Una de les entrades a la part enmurallada!

Un dels passatges més peculiars! Hi havia músics tocant dins el túnel, molt autèntic!

Cascada d'heures!!!

Panoràmica de la ciutat vella.

Vam marxar del poble l'endemà, i vam anar baixant cap a Sibiu, al cor de transilvània. És una ciutat molt acollidora, plena de places grans i amb un munt de catedrals ortodòxes, passatges i ponts peculiars, tot en un casc antic adoquinat. Tota la ciutat està molt ben conservada. S'hi respira bon ambient i hi ha molta cultura de cafè- musical, sempre amb moltes opcions a la cartellera.
Nosaltres ens vam donar un plaer i vam anar a prendre alguna cosa, però no vam poder disfrutar de cap concert!

També és la seu de la famosa cursa d'enduro extrem “ red bull romaniacs”, aviam si puc venir a veure-la algun dia i de passada m'enduc la moto per disfrutar per aquestes contrades!!!


SIBIU

Arribada a Sibiu, de nit té una atmòsfera molt especial, està molt cuidada tota la il.luminació





Moltes cases tenen aquestes petites finestres que semblen ulls que et controlen!



Video de l'interior d'una de les esglèsies ortodoxes!Totalment  il.legal.

De Sibiu ens vam dirigir cap a Deva, una ciutat petita i agradable,on vam passejar i vam poder viure l'experiència de comprar en un gran mercat Rumanès. Tots els agricultors de la zona venen a vendre el que poden! Nosaltres vam comprar fruita i verdura, i un quilo de nous per només 4 euros!!!! Boníssimes i de cultiu propi.
Aquí Rumania està ple de nogueres i pomers!!!


DEVA

Al fons el castell de Deva.


A una 20 km hi ha Hunedoara, on vam visitar el castell de Corvin, un dels més importants de Rumania. És força gran i està ben conservat. L'entrada és com de pel.lícula, amb un llarg pont penjat. D'arquitectura gòtica, s'ha reformat dues vegades al llarg de la seva història, i és per això que també hi ha elements renaixentistes. Va patir també un incendi, tot hi que hi ha zones que fosquejen, està molt ben restaurat, mantenint la seva autenticitat. La visita no et deixa del tot satisfet ja que hi ha forces zones vetades al pas, per ex, la torre principal.
El noble del castell era en Ioan de Hunedoara, es veu que no devein ser massa amics amb en Vlad Tepes, ja que expliquen que aquí hi va estar engarjolat. Hi ha també, una exposició interessant d'artilugis de turtura medieval, però una mica esgarrifosa.
El castell val molt la pena, però l'entorn és espantós, Hunedoara és una ciutat molt industrial, i el castell està rodejat de foneries d'acer, de l'època del senyor Ceucescu, quan va imposar la seva dictadura.


HUNEDOARA

Creiem que aquestes cases sorprenents, són les dels caps gitanos ,totes en un barri creant " getos".


CASTELL DE CORVIN

Plaça del castell


Una de les sales grans, on hi havien fet una festa el dia anterior, devia ser molt autèntica!




El pont principal d'accés al castell.







L'Òscar, el presentador del castell de Corvin! Mireu que feliç!!



PARC NACIONAL DE GRADISTEA DE MUNTE-CICLOVINA

En una de les nostres parades per dinar!


L'Òscar jugant amb les gosses i un dels pallers típics del país.




Més pallers!!

Un abocador al mig de la natura! Ens va impactar molt!


Marxant d'Hunedoara ens vam dirigir cap a Curtea de Arges, aquí la carretera es va anar complicant, ja que haviem de creuar la serralada dels carpats meridionals, vam fer algun port que ”deu ni do”, molt estret, ple de forats, bots i pedres, però poc a poc ho vam anar passant tot.
Curtea ens va agradar força, és un poble gran ple d'agricultors ,famílies senceres voltant amb carró i en general molta vida al carrer. També vam trobar molta gent venen els seus productes casolans al carrer, la carretera estava plena de paradetes!!

Per Curtea, és on comença la famosa carretera de muntanya anomenada Transfaralgar, és un recorregut preciós paral.lel al riu Arges, entre muntanyes i boscos creuant els carpats per cotes molt altes. Nosaltres en vam fer un tros fins arribar al castell de Poneari, la seu del famós Vlad Dracula, princep de Walaquia, però un imprevist amb la Nuca ens va fer recular per buscar ajuda.
El castell arquitectònicament parlant, no té massa interés, i està força en runes, però la ubicació és màgica, per accedir-hi has de pujar per una escala amb 1500 graons on trigues ben bé mitja hora llarga per arribar a dalt, però val la pena per les vistes!
Està penjat en una gran roca dalt d'un cim i tens una gran panoràmica perfecte de la zona, al bell mig de “transilvània”, la terra més enllà dels boscos, que és el que vol dir en rumanés antic. Era un lloc estratègic perfecte per la defensa.
Aquí, el personatge del Dràcula, es coneix més per Vlad Tepes, que és un sobrenom que li van posar, ja que torturava els seus enemics amb la tècnica de l'empalament,
(“ Tepes”, vol dir l'empalador en rumanés antic), fent-los patir fins el moment de la seva mort.
No ens ho volem ni imaginar!!!!
Ara és molt famós, encara que més per la literatura que el senyor Bram Stoker, va crear al voltant del personatge de Dràcula que per la vida que va dur la figura real d'en Vlad.
Tot hi així, aquí li tenen molt apreci, ja que va lluitar ferotgement contra de la invasió Turca i ha contribuit amb el seu personatge a donar conèixer el pais , tot hi que potser li haurien d'agraïr més a l'escriptor Bram Stoker,jijiji.
Nosaltres hem viscut en propia persona, imatges i escenes que ens han fet recordar l'atmòsfera on es va inspirar l'escriptor. “ manades de corbs marxant a través d'un cel gris...,campanars medievals enmig de la boira..”


CURTEA DE ARGES



Monestir històric privat d'una família de nobles que va viure aquí.

CASTELL DE PONEARI


A darrera podeu veure els empalats. Jo ja amb cara de preocupat perquè la Nuca ja s'havia fet mal.


Famosa escala d accés al castell, amb 1500 graons!


Tornant a l'imprevist, resulta que jugant amb les gosses a llençar el bastó, la Nuca va intentar saltar un petit riu sec a la zona on erem, no va calcular bé i no va arribar a l'altre cantó. Va tenir mala sort, es va fer una luxació a la pota de davant, als ossos del que seria el canell.Nosaltres ja vam veure que s'havia fet mal de veritat de seguida perquè es va queixar molt , tenia l'articulació bloquejada i no recolzava gens la pota. Vam anar de seguida a buscar un veterinaria al poble més proper, a Curtea, era diumenge i vam localitzar-ne un que ens va obrir la consulta. S'ho va mirar i ens va dir que segur que només era una petita fisura i que no calia ni radiografies, ens va donar unes pastilles de calci i li va fer un embenat pitjor que “cutre”. Nosaltres no ens vam quedar pas tranquils i vam pensar que el millor era fer una radiografia, li veiem malament per ser tan sols una petita fisura.
Així, que ens vam dirigir cap a Brasov passant per Bran, on hi havia un castell que voliem visitar, la carretera va ser espectacular, tornant a creuar part dels carpats pel mig de transilvània, l'esfalt estava millor, però no pas tot el recorregut, això seria una utopia aquí Rumania.
A Bran hi vam passar unes hores, és un poble petit però molt turístic, el seu gran atractiu és el castell, que el venen com si hagués estat residència del “Vlad Dracula”, però no és veritat, no hi ha res que ho demostri. També hi ha un museu cultural de tradicions i oficis romanesos i un munt de paradetes al voltant.
Aquí, vam consultar per internet a on podiem fer radiografies per gossos, la nostra sorpresa va ser que gairebé enlloc, tan sols vam trobar el servei a la capital. Així que, no vam arribar a Brasov i ja vam anar baixant cap a Bucarest.


PARC NATURAL I POBLETS





.Els carpats al fons.



Paissatge de muntanyes de transilvània.





L'entrada a la ciutat va ser molt estressant,hi havia molt trànsit i era caòtic, sobretot en hora punta. Vam buscar un lloc per dinar i organitzar-nos, però l'aparcament és molt escàs, tota la ciutat està colapsada de vehicles i es fa feixuc circular-hi, ens va costar una bona estona trobar lloc per ubicar-nos.
Necessitavem un mapa per trobar la clínica radiològica, i un noi que ens vam trobar pel carrer, ens va donar el que tenia al seu cotxe, estava ben estripat, però ens va fer molt servei.
 

BUCAREST

Finalment vam localitzar la clínica i vam anar directe a fer les radiografies. Ens van confirmar el que nosaltres creiem, tenia una luxació com una catedral!!! Ara ja ho teniem clar, però no sabiem a qui acudir, ens van recomenar una bona clínica i després de voltar força, ens van atendre molt bé i li van poder recolocar sense intervenció quirúrgica. Aquí la teniu amb la pota engixada!!!

- “Ara a fer repós Nuca!!”, li hem de repetir un cop i un altre, tot hi el guix és un nervi i no para quan sortim al carrer, però s'hi haurà d'acostumar, almenys durant un mes haurà d'anar lligada i no fer el boig.

Durant uns dies, li hem canviat el nom, ara li diem la “ patapalo”

Amb el tema de la Nuca solucionat, vam decidir començar a descobrir la ciutat, la part antiga és potser la més bonica, amb carrers peatonals aduquinats i plena de bars cafes-restaurants, un a tocar l'altre.Es barreja tot amb edificis històrics, galeries i arquitectura barroca, creant una atmòsfera curiosa.
Hem recorregut gran part de la ciutat amb bicicleta i hem visitat alguns dels nombrosos parcs que hi ha. Amb diferents estils, gairebé tots tenen llacs, hi volta moltíssima gent i disposen, la gran majoria, de zones per fer esport, equipades amb màquines, barres.... També hi ha zones de joc pels nens, taules de ping-pong i fins hi tot taules d'escacs on s'hi agrupa la gent més gran.
A part de la zona vella i alguns petits barris, la ciutat està plena d'avingudes grans molt amples i un canal molt gran al centre, que és on estem ubicats nosaltres, ben bé davant del parlament. Aquí hi estem molt bé, és una zona transitada però tranquila, tenim el parc Izvor a peu de furgoneta i ens va perfecte per anar a passejar les gosses i airejar-nos. Molt aprop tenim petits mini markets non-stop, i forns de pa per comprar una mena de panets típics d'aquí Rumania, els “ covrigi” o gogosi, gairebé cada dia en cau un!!! Valen 1 Lei, el que equival a 22 cèntims d'euro! Boníssims!!!


 La casa de la moneda!!Amb una cúpula de cristall molt original.



A Rumania són molt religiosos i els contrastos amb la vida moderna són al dia a dia.


 El canal central.L' Anna pensant en un banyet per despertar-se,jjee.


PARC CAROL I
 Manera original de superar les escales per arrivar al mausoleu conmemoratiu que hi havia al final del parc, als guardes que hi havia dalt no els hi va fer massa gracia ,però es van sorpendre.





 entrada al parc

   PARC TINERETULUI

 fent una mica el "locu" a falta de gasolina,com era d'esperar es va acabar amb tot per terra ,però sense consquencies greus,jijij


 zona per fer esport pública,aixó esta molt bè,n`hi ha gairabe a tots els parcs,s'hauria de promoure més a Catalunya.





 I les zones per nens estan molt be i molt cuidades



 zona de maquines publica,tenim l'exemple de la iaia fent la seva disciplina diaria,jeje,aixó es promoure l'esport  i sense pagar un duro

PARLAMENT

La visita al parlament era gairebé obligada, tot hi costar-nos 35 Lei, que equivalen a uns 7 euros ( caríssim per ser Rumania). S'ha de visitar en un tour i un guia i va valdre molt la pena. És el segon edifici més gran del món després del pentàgon, amb 1100 habitacions, moltíssimes sales enormes amb làmpares de cristalls penjades i tonalades de marbre polit. Un edifici de mides gegants, 270 metres de llargada per 245 d'amplada, amb les 4 façanes gairebé iguals.
Encarregat pel senyor Cecescu i força desaprofitat, tot hi que hi ha hagut alguns acords històrics, el dictador no va veure mai la seva obra acabada!!!



 panoramica del parlament,aquí desde l'entrada  per turistes.


 Balcó presidencial

L' Anna impressionada, per ser tan gran està cuidat al minim detall,fixeu-vos amb les claraboies

 El terra esta enmosaicat amb detalls de l'esquema del edifici ,representant els 4 accessos al recinte desde l'exterior i els 4 accessos a l'interior del edifici.
 un del costats del paralment,gairabe les 4 façanes són iguals.
 llargs passadissos per tot el palau
 grans vestibuls plens de marbre per tot arreu i catifes inacabables
 Sala de les regions rumanes,hi ha una porta per cada regió,lloc historic on s'han firmat acords molt importants.
 Sala de ball,semblava treta d'un conte de princeses,enorme!!!

 Jardins o patis interiors, molt petits , tot es edificació,tansols perque entres la llum
vista desde la terrassa més alta, a la plaça de la constitució i passeig unirii


PARC IZVOR

En aquest parc es on varem estar gairabé tots els dies a Bucarest,aqui ja veieu la Nuca enguixada,ara ja esta millor.

 PARC CISMIGIU

 L'Anna carregant piles al sol.

Aqui fent el mico, i és que té un mono de trapezi, que "no puede mas"




RUTA AMB BICICLETA


 fent conjunt amb l'escultura de la plaça universitat o del 21 de decembre de 1989 (Dia de la revolució democratica)
 Senyor fent el cigarret i parella fent l'entrepà,jejeje


 a que no hem veieu?

Avinguda aviatorilor


PARC HERASTRAU







 L' Anna intentant fer algun caleró amb la seva paradeta!!! fa temps que no ingressem res!

ANFITEATRE ROMÀ



 







 Carrer Calea Victoriel, un dels més antics de Bucarest